İlk Karadelik Fotoğrafı

Credit: Event Horizon Telescope Collaboration

Bu gün Türkiye saati ile 16:00’da dünyanın 6 farklı noktasında eş zamanlı basın toplantıları gerçekleştirilerek ilk kez bir kara deliğin ilk fotoğrafı paylaşıldı. Fotoğraftan elde edilen bilimsel sonuçlar değerlendirildi. Event Horizon Telescope Projesini öncülük ettiği duyuru, bilim tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyor. Daha önce kara deliklerle ilgili gördüğümüz görseller sadece simulasyonlardan ve modellemelerden ibaretti.

Kara delik, uzay-zamanda çok büyük kütleye sahip yani süper kütleli bir gök cismidir. Sözü geçen kara delik bizim galaksimize komşu bir galaksi olan M87’nin (Messier 87) çekirdeğinde yani merkezinde yer almakta. Bu galaksi dünyadan 55 milyon ışık yılı uzakta ve 100 milyar km çapında ve Güneşin kütlesinin 6,5 milyar katı kütleye sahip.

Aslında, 100 yıl önce Einstein tarafından teorik olarak ön görülen kara delikler görünmezdir ve onları her şeyi yutan bir delik olarak düşünebiliriz.

Peki bu fotoğraf nasıl elde edildi? Projede dünyanın farklı ülkelerinden 200’den fazla araştırmacı görev aldı. Farklı ülkelerde, örneğin Şili, Güney Kutbu, İrlanda ve Amerika’da bulunan radyo teleskoplar atomik saatler kullanılarak birbiriyle eş zamanlı çalışacak şekilde ayarlandı. Uzaydan atmosfere giren fotonlar bu radyo teleskoplar ile yakalanarak dünya büyüklüğünde sanal bir teleskop oluşturuldu. Bunlardan elde edilen çok büyük boyutlardaki veriler, araştırma merkezlerinde birleştirildi. Ayrıca bu proje için birbirinden bağımsız ekipler oluşturuldu. Duyuru proje direktörü Sheperd S. Doeleman başkanlığındaki bir grup bilim insanı tarafından yapıldı.

Pek çok haber kanalı, blog ve youtuber konuyla ilgili yayınlar yaptılar. İşte bu da onlardan bir örnek:


Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.