Bugün bayram. ‘Erken kalkın çocuklar’. Ramazan bayramı, eskilerin deyimiyle, şeker bayramı, şükür bayramı, fıtır (fıtr) bayramı, fitre bayramı, neşe bayramı ya da bunların hepsinin bayramıdır. Bu bayramda şeker dağıtmak geleneğimizde bir adet haline gelmiştir. Şeker dağıtma adetinin Osmanlı padişahları döneminden kaldığı rivayet edilir. Bir başka rivayete göre Arapçada şeker ve şükür kelimeleri aynı harflerle yazıldığından zamanla şükür kelimesi şeker olarak telaffuz edilir hale gelmiştir. Hakikaten, İslam dünyasında oruç tutmanın bedensel açıdan zor ve meşakkatli bir ibadet olmasından dolayı hem çekilen cefanın bitmesi hem de bayrama kavuşmanın mutluluğu ve neşesi hem de yapılan ibadetten, hayır ve hasenattan hasıl olan sevabın elde edilmesi hasebiyle Ramazan Bayramına şükür bayramı da denilmiştir. Ramazanın bir başka yönü de bu ayın bolluk ve bereket ayı olmasıdır ki bu şükrü gerektirir. Bu ay, iç içe veyahut üst üste pek çok katmanı barındırır; pek çok anlamlar ihtiva eder. Ayrıca bu ayda fıtır sadakalarının verilmesi ve zekat yükümlülüğünün yerine getirilmesi dolayısıyla fıtır bayramı da denilmiştir. Meselenin bir başka yönü de şudur ki bir ay boyunca çekilen cefa ve nefis tezkiyesi nihayet bayram sabahında tıpkı Hz. Muhammed S.A.V. örnekliğinde olduğu gibi tatlı bir hurma ile iftar edilmesinden dolayı fıtr bayramı denilmiştir.
Ramazan Bayramı, paylaşmanın, kardeşliğin, dayanışmanın, empati ve diğergamlık hislerinin zirveye ulaştığı, çocukların sevindirildiği, akraba ve dostlarla irtibatın yeniden güçlendiği, iyilik ve sevginin dalga dalga yayıldığı bir bayramdır.
Bayramın ilk günü karşılaştığım bir iyiliği anmak istiyorum. Güzel ülkemizin hemen her yerinde, her bayramda görmeye alıştığımız bir iyilik ce kardeşlik hareketi beni şaşırttı. Sabah mahallemizin bakkalına gittiğimde, müşterilerden bir hanımefendi ile konuşmalarına kulak misafiri oldum. Sonradan sorup öğrendiğimde şaşırdım. Hali vakti yerinde biri – biri diyorum çünkü isminin bilinmesini istememiş. – o sabah mahalle ahalisine ait borç kayıtlarının defterleri satın alıp gitmiş. Her Ramazanda, güzel ülkemizin değişik yörelerinde buna benzer haberler duyulur. Şaşırmakla kalmadım, sevindim. Elbette bu hayrı yapan kişinin niyetini, maksadını bilemeyiz. Ramazan ayının ve oruç ibadetinin bir yönüyle paylaşmak ve dayanışma olduğunu hatırlatan böyle olaylar hep var olsun. Geçmiş Ramazan Bayramınız mübarek olsun.
Bir cevap yazın